Milk producer’s articulation: a multicast study in Córdoba, Colombia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22335/rlct.v12i1.1020

Keywords:

productive alliance, food chain, competitiveness, dairy, relationship

Abstract

Objective: To characterize the articulation of milk producers in Córdoba, Colombia. Methods: Descriptive multicast study composed of 11 producers and a dairy cooperative. Surveys and an interview were applied, the information was analyzed using descriptive statistics and content analysis. Results: The dairy cooperative within the production chain performs: milk collection (70% comes from associates), processing and marketing. The purchase criterion is to deliver the milk at low temperature to minimize risks. This contributes to the producer in receiving a benefit in the price of the product. Most dairy farms are medium-sized; they produce milk on average of 4.8 L/cow/day, whose price received in the market varies from US $ 0.32 / L to US $ 0.47 / L. Vertical articulation is carried out between producers, processing companies and the cooperative where they receive support in technical and financial assistance; horizontal articulation based on alliances between producers to collect milk in cold tank. Conclusions: There are few producers associated with a cooperative for a better articulation within the value chain, although more than half commercialize milk in formal markets prevents them from enjoying the benefits of being in a solidarity organization.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Elvira Durán Rojas, Universidad de Córdoba

    Docente asociada, adscrita al Departamento de Salud Pública de la Facultad de Ciencias de la Salud; Administración de Empresas, M.Sc. en Ciencia y Tecnología de Alimentos y D.Sc en Ciencias Económicas y Administrativas. La profesora Elvira tiene experiencia en los temas de agronegocio, seguridad alimentaria, salud pública y desarrollo rural. Es coordinadora de Investigación del programa de Administración en Salud, líder de investigación del grupo Gestión en salud global [GSG].

  • Paula Judith Pérez Espitia, Universidad del Atlántico

    Profesora de tiempo completo de la Facultad de Nutrición y Dietética. Ingeniería de Alimentos. M.Sc. y Ph.D. en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Investigadora voluntaria en la unidad de alimentos procesados saludables en el Departamento de Agricultura (USDA, California), en Estados Unidos.

  • Omar Andrés Pérez Sierra, Universidad de Córdoba

    Profesor titular de tiempo completo de la Facultad de Ingeniería en el programa de Ingeniería de Alimentos. Ingeniero Químico. M.Sc. en Ingeniería Química, D.Sc. en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Reconocido en Colciencias como Investigador Asociado y es líder del Grupo de Investigación Propiedades y Procesos Alimentarios "GIPPAL”.

References

Abecassis, J., Cuq, B., Escudier, J.-L., Garric, G., Kondjoyan, A., Planchot, V., Salmon, J-M., & De Vries, H. (2017). Food chains: The cradle for scientific ideas and the target for technological innovations. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 46, 7-17. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.09.011

Albor, C. (2011). The debate about the commercialization of raw milk intensifies. Se intensifica el debate por la comercialización de la leche cruda. Colombia: El Heraldo. Retrieved from http://www.elheraldo.co/economia/se-intensifica-el-debate-por-la-comercializacion-de-la-leche-cruda-27174

Alburquerque, F., & Dini, M. (2008). Learning guide on productive integration and territorial economic development. Guía de aprendizaje sobre integración productiva y desarrollo económico territorial. Sevilla: Universidad de Sevilla, Instituto de Desarrollo Regional.

Asociación Colombiana de Procesadores de Leche [ASOLECHE]. (2010). Agreement of competitiveness of the Colombian dairy chain. Acuerdo de competitividad de la cadena láctea colombiana. Colombia: Colombian Association of Milk Processors. Retrieved from http://www.asoleche.org/index.php?...339%3Aacuerdocadena2010

Casal, J., & Mateu, E. (2003). Types of Sampling. Tipos de Muestreo. Revista de Epidemiología y Medicina Preventiva, 1, 3-7.

Centro Internacional de Agricultura Tropical [CIAT]. (2007). Mechanisms of articulation of small rural producers to private companies in Colombia: Presentation case study. Mecanismos de articulación de pequeños productores rurales a empresas privadas en Colombia: Presentación estudio de caso. Retrieved from http://www.bibliotecavirtual.info/wp-content/uploads/2012/09/articulacion-pequenos-productores-empresa-privada-colombia.pdf

Consejo Nacional de Política Económica y Social [CONPES]. (2005). Consolidation of health and safety policy for the dairy and meat chains. Consolidación de la política sanitaria y de inocuidad para las cadenas láctea y cárnica. Colombia: National Council of Economic and Social Policy. Retrieved from http://www.minambiente.gov.co/images/normativa/conpes/2005/Conpes_3376_2005.pdf 2005.

Cuadros, M. D. P. J., Bautista, M. C., & Arias, A. B. (2007). Ten-year National Education Plan for the solidarity economy sector: Solidarity with education, strategy towards competitiveness. Plan Nacional decenal de educación para el sector de la economía solidaria: Solidaridad con educación, estrategia hacia la competitividad. Colombia: Universidad Cooperativa de Colombia.

Dini, M. (2010). Competitiveness, business networks and productive development. Competitividad, redes empresariales y desarrollo productivo. Santiago de Chile: ILPES-CEPAL.

Dini, M., Mazzonis, D., & Pérez, R. (2006). Collective actions, generation of trust and cooperation for competitiveness. Acciones colectivas, generación de confianza y cooperación para la competitividad. Washington DC: FOMIN.

Ferraro, C. (2010). Clusters y políticas de articulación productiva en América Latina. Santiago de Chile: CEPAL, ONU and FUNDES.

García, S. (2014). Associativity, key to improving dairies but not the only thing. Asociatividad, clave para mejorar lecherías pero no lo único. Colombia: Contexto ganadero. Retrieved from http://www.fedegan.org.co/noticias/informe-asociatividad-clave-para-mejorar-lecherias-pero-no-lo-unico

Govindan, K. (2018). Sustainable consumption and production in the food supply chain: A conceptual framework. International Journal of Production Economics, 195, 419-431. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2017.03.003

Instituto Colombiano Agropecuario [ICA]. (2011). Good Livestock Practices in Milk Production. Las Buenas Prácticas Ganaderas en la Producción de Leche. Colombia.

Janssen, E., & Swinnen, J. (2019). Technology adoption and value chains in developing countries: Evidence from dairy in India. Food Policy, 83, 327-336. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2017.08.005

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural [Minagricultura]. (2010). National Agricultural Survey-ENA 2009: Estimates of the Colombian agricultural, fish farming and forestry activity.

Encuesta Nacional Agropecuaria-ENA 2009: Estimaciones de la actividad agropecuaria, piscícola y forestal colombiana. Colombia: Ministry of Agriculture and Rural Development. Retrieved from https://datoscede.uniandes.edu.co/datoscede/anexo/materialrelacionado/1be_Metodologia_y_resultados_ENA_2009.pdf

Minagricultura. (2012). Resolution 000017 of 2012. By which the system of payment of raw milk to the supplier is established. Resolución 000017 de 2012. Por el cual se establece el sistema de pago de la leche cruda al proveedor. Colombia: Ministry of Agriculture and Rural Development. Retrieved from https://www.minagricultura.gov.co/ministerio/direcciones/Documents/d.angie/Res%20%20000017%20de%202012.pdf

Minagricultura. (2015). Milk and dairy products food chain information. Información de la cadena láctea. Colombia: Ministry of Agriculture and Rural Development.

Motta, P. A. D., Rivera, L. G. C., Mariño, A. A., & Lizcano, E. P. (2012). Productive and reproductive performance of F1 Gyr x Holstein cows in Colombian warm climate. Desempeño productivo y reproductivo de vacas F1 Gyr x Holstein en clima cálido colombiano. Revista Veterinaria y Zootecnia, 6(1), 17-23.

Ministerio de la Protección Social [Minsalud]. (2011). Ordinance "By which the requirements for the marketing of raw milk for direct human consumption in the national territory are indicated". Decreto 1880 “Por el cual se señalan los requisitos para la comercialización de leche cruda para consumo humano directo en el territorio nacional”. Colombia: Ministry of social protection. Retrieved from https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiWk4y62vjVAhXGj1QKHd-xBMoQFgglMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.invima.gov.co%2Fdecretos-alimentos%2Fdecreto-no-1880-27-may-de-2011-pdf%2Fdownload.html&usg=AFQjCNH1bUpQ5YJ9WJzTdNO69CJnlPaTPw

Porter, M. (2003). Be competitive: new contributions and conclusions. Ser competitivo: nuevas aportaciones y conclusiones. Bilbao: Ediciones Deusto.

Porter, M. E. (1998). Clusters and the New Economics of Competition. Harvard Business Review, 76(6), 77-90.

Tordecilla-Madera, R., Polo, A., Muñoz, D., & González-Rodríguez, L. (2017). A robust design for a Colombian dairy cooperative's milk storage and refrigeration logistics system using binary programming. International Journal of Production Economics, 183(Part C), 710-720. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2016.09.019

Valeeva, N. I., Meuwissen, M. P. M., Oude Lansink, A. G. J. M., & Huirne, R. B. M. (2005). Improving food safety within the dairy chain: An application of conjoint analysis. Journal of Dairy Science, 88(4), 1601-1612. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(05)72829-0

Vera, G., & Ganga, C. (2007). Industrial clusters: conceptual precision and theoretical development. Los clusters industriales: precisión conceptual y desarrollo teórico. Cuadernos de Administración, 20(33), 303-322.

Published

2019-12-20

How to Cite

Milk producer’s articulation: a multicast study in Córdoba, Colombia. (2019). Revista Logos Ciencia & Tecnología, 12(1), 110-120. https://doi.org/10.22335/rlct.v12i1.1020